«Μαθαίνουμε Παρέα» του Ιδρύματος Λάτση

 

image_1458.big

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: » Το 4ο Δημοτικό Σχολείο αφηγείται στιγμές από το χθες στην Ξάνθη»   που υλοποιείται στο Σχολείο μας με συντονίστρια εκπαιδευτικό την  κ. Νεστορούδη Ειρήνη επιλέχτηκε να  χρηματοδοτηθεί με το ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ από το Ίδρυμα Λάτση, για το σχολικό έτος 2014-15.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αναφέρεται στην Τοπική Ιστορία και συμμετέχουν  τα τμήματα Στ2, Στ1 και Δ1 με τους εκπαιδευτικούς των τμημάτων κ. Μάλλιο Ιωάννη  και κ. Καρακασίδου Βασιλική.

Η πρόταση του Σχολείου μας (25 /9/ 2014) είναι μια από  τις 17 εκπαιδευτικές δραστηριότητες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που επιλέχτηκαν (23/12/2014) ανάμεσα στις  171 συνολικές προτάσεις, που υποβλήθηκαν  από ηπειρωτικές παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας.

Ακολουθεί η πρόταση  :

Το 4ο Δημοτικό Σχολείο αφηγείται στιγμές απ΄το χτες στην Ξάνθη

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Το 4ο Δ. Σ.Ξάνθης είναι ένα από τα ιστορικά κτίρια της πόλης χτίστηκε το 1929-30.
Η δημόσια πρόσκλησή σας μας έδωσε την αφορμή να οργανώσουμε και να παρουσιάσουμε το πλούσιο αρχειακό υλικό του σχολείου και τα εποπτικά μέσα διδασκαλίας υλοποιώντας μια εκπαιδευτική δράση σε δύο φάσεις.
Α) Οι μαθητές του σχολείου θα οργανώσουν και θα ταξινομήσουν το αρχειακό υλικό και τα αντικείμενα. Θα καταγράψουν την ιστορία του σχολείου στο πέρασμα των χρόνων, παράλληλα με σημαντικές ιστορικές στιγμές της Ξάνθης. Με τη βοήθεια των δασκάλων τους θα διαμορφώσουν ως μουσείο σχολικής ζωής μια παλιά αίθουσα  του σχολείου. Θα σχεδιάσουν έντυπο υλικό σχετικά με τη δράση τους. Θα συμμετάσχουν στο σχεδιασμό εκπαιδευτικών παιχνιδιών και δράσεων για τους επισκέπτες μαθητές άλλων σχολείων.
Β) Το σχολείο του χτες θα είναι έτοιμο το Δεκέμβρη κι επισκέψιμο  από μαθητές άλλων σχολείων. Έτσι οι μαθητές μέσα από εκπαιδευτικά παιχνίδια θα μαθαίνουν για τη σχολική ζωή του χτες παράλληλα με στοιχεία τοπικής ιστορίας. Οι δάσκαλοι λειτουργούν ως εμψυχωτές-καθοδηγητές στην όλη δράση. Οι μαθητές παύουν να είναι παθητικοί δέκτες, όσον αφορά την τοπική ιστορία , αλλά γίνονται μέλη μιας συνεργατικής ομάδας και οικοδομούν βιωματικά τη γνώση.

Για περισσότερα:

http://www.latsis-foundation.org/ell/ekpaidefsi-epistimi-politismos/ekpaidefsi/protovathmia/all/2015/to-4o-dimotiko-sxoleio-afigeitai-stigmes-apto-xtes-stin-ksanthi

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s