Νικήτας Κρητικόπουλος ο Διευθυντής του Μεσοπολέμου

Ο Διευθυντής του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης Νικήτας Κρητικόπουλος παρόν στην ιστορική στιγμή του εορτασμού της απελεύθερωσης της Κομοτηνής. Δεύτερος από αριστερά.

Παρακάτω μεταφέρονται αυτούσια τα σχόλια της φωτογραφίας, από το ιστορικό ιστολόγιο του Μ. Χούμα:

14 Μαΐου 1920 και η Θράκη γιορτάζει τα Ελευθέριά της ύστερα από πεντέμισι περίπου αιώνες σκλαβιάς. Ο Ελληνικός στρατός ενσωματώνει το πολύπαθο ακρωτηριασμένο μέλος του Εθνικού κορμού στο Ελληνικό κράτος. Στο κέντρο ο Γάλλος στρατηγός Σαρλ Αντουάν Σαρπύ ανάμεσα στον Έλληνα στρατηγό Επαμεινώνδα Ζυμβρακάκη και στον εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Διασυμμαχική Αρμοστεία Δυτικής Θράκης Χαρίσιο Βαμβακά.Δεύτερος από αριστερά ο δάσκαλος Νικήτας Κρητικόπουλος, που υπηρέτησε σε σχολεία της Ξάνθης κατά το Μεσοπόλεμο.( Πηγή, “Ιστορικό Φιλοτελικό Λεύκωμα” του Ελευθέριου Τσινταράκη).

Είναι ενδιαφέρουσα η παρουσία του δασκάλου και διευθυντή του 4ου Δημοτικού Σχολείου (από το 1931 λεως το 1939 κατ΄εκτίμηση), δίπλα στους πρωταγωνιστές της περιόδου της Διασυμμαχικής Διοίκησης. Ως εξήγηση, θα μπορούσε να αναφερθεί το γεγονός, πως στη συγκεριμένη κρίσιμη περίοδο, ο Νικήτας Κρητικόπουλος εκτελεί χρέη Δημάρχου στους Επιβάτες, την ελληνική πόλη της Ανατολικής Θράκης. Παράλληλα υπηρετεί ως δάσκαλος στα ονομαστά Αρχιγένεια Εκπαιδευτήρια, που λειτουργούν στους Επιβάτες από το 1857, δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την μόρφωση των συντοπιτών του. Σαν Δήμαρχος, μερικούς μήνες πριν, υποδέχεται τον στρατηγό Κατεχάκη στους Επιβάτες και εκφωνεί έναν πανηγυρικό λόγο που καταγράφηκε στην εφημερίδα «Πατρίς». Το 1922 ακολούθησε την μοίρα των υπολοίπων προσφύγων και με την σύζυγό του, επίσης δασκάλα, εγκαταστάθηκε στην Ξάνθη.

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από την διδακτορική εργασία της Μαριάνθης Φ. Παλάζη, την οποία και ευχαριστούμε από τον επίσημο ιστότοπο του Σχολείου μας :

Αρχιγένεια Εκπαιδευτήρια και γυναικεία διδασκαλική
κινητικότητα και κοινωνικότητα: συμβολή στις διαδικασίες
εκσυγχρονισμού και εθνικής συγκρότησης στο οθωμανικό και
ελληνικό πολιτικό πλαίσιο (1857-1922)

Σημαντικές φωτογραφίες του Νικήτα Κρητικόπουλου έγιναν για πρώτη φορά γνωστές στο σχολείο μας την σχολική χρονιά 2012-13, όταν παραδόθηκε στο σχολείο μας το αρχείο του δασκάλου Βελέντζα Ιωάννη. Ο τελευταίος, υπηρέτησε στο σχολείο μας κατά την σχολική χρονιά 1931-32, δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες αλλά και σπάνιες φωτογραφίες, που δεν υπήρχαν στο αρχείο του σχολείου μας και πιθανόν ήταν άγνωστες στην πόλη μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s