Η ΟΠΕΡΑ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Ο  ΚΟΥΡΕΑΣ ΤΗΣ ΣΕΒΙΛΛΗΣ του Τζοακίνο Ροσσίνι, συναντά τους μαθητές του 4ου και του 12ου Δημ. Σχολ. Ξάνθης, σε μια παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής διασκευασμένης για παιδιά.

Σκοπός του προγράμματος «Η όπερα διαδραστικά στα δημοτικά σχολεία», της Λυρικής Σκηνής είναι η αποκέντρωση και η εξακτίνωσή της στα σχολεία όλης της Ελλάδας,  ώστε να έρθουν οι μαθητές σ? επαφή με την όπερα, ένα είδος θεάτρου άγνωστου στο ευρύ κοινό. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Μάιο του 2012, υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και έως τον Ιούνιο του 2013 που θα ολοκληρωθεί, θα έχει επισκεφθεί 70 σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

Από τη Λυρική Σκηνή έχει οργανωθεί κι έχει σταλεί εδώ και καιρό στο σχολείο το ανάλογο υλικό για την προετοιμασία των παιδιών της ΣΤ΄ τάξης, με στόχο να ενσωματωθούν στη παράσταση βοηθώντας στην προετοιμασία της.

Οι μαθητές της  χορωδίας, προετοιμάστηκαν από τις  δασκάλες της μουσικής, για να συμμετέχουν στο φινάλε του έργου.

Οι δάσκαλοι των εικαστικών εργάστηκαν με τους μαθητές για την κατασκευή σκηνικών και κοστουμιών.

Οι εκπαιδευτικοί της θεατρικής Αγωγής, με τις δασκάλες της τάξης,  μύησαν  τα παιδιά στους ρόλους και όλοι μαζί  <<ταξίδεψαν>> στην εποχή στην οποία αναφέρεται το έργο.

Η πρώτη γνωριμία με εκπαιδευτές και ηθοποιούς θα γίνει στις 31/1/13 στο χώρο του σχολείου μας. Στις 1/2/13 στο χώρο του Δημοτικού Αμφιθεάτρου θα γίνει με τα παιδιά η προετοιμασία της παράστασης. Σκηνικά, φωτισμοί, πρόβες, ζέσταμα φωνών, μακιγιάζ??. Η παράσταση θ? αρχίσει  στις 11.00π.μ.

Τόσο οι μαθητές όσο  και οι δάσκαλοι είμαστε ενθουσιασμένοι με τη συμμετοχή μας σ? αυτήν τη πρωτόγνωρη διαδικασία, γιατί για πρώτη φορά μας δίνεται η ευκαιρία να βιώσουμε ένα τόσο ενδιαφέρον και πρωτότυπο πολιτιστικό πρόγραμμα και επειδή πιστεύουμε ότι το θέατρο είναι ένα πολύ σημαντικό μέσο διαπαιδαγώγησης και καλλιέργειας των μαθητών.

Συγχαίρουμε την Εθνική Λυρική Σκηνή για την ιδέα αυτής της διαδραστικής συμμετοχής και την

ευχαριστούμε, που μας έδωσε την ευκαιρία, να βιώσουμε μια τέτοια εμπειρία.

Ελπίζουμε κι άλλοι φορείς της πρωτεύουσας, ν? ακολουθήσουν το παράδειγμά της, ώστε να έχουν ανάλογες ευκαιρίες και οι μαθητές της επαρχίας.

Οι εκπαιδευτικοί του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s